Lukk
Hva leter du etter?
Lukk
Kontakt oss


    Aktuelt

    Ny dom fra Høyesterett: Forkjøpsrett som gjelder ved «salg» av eiendom kan ikke gjøres gjeldende ved fusjon

    Eiendom

    Høyesterett avsa 31. august 2017 en enstemmig dom som konkluderte med at en forkjøpsrett som kunne gjøres gjeldende «ved salg» av eiendommen ikke kunne gjøres gjeldende når eier ble innfusjonert i et annet selskap. Eiendommen var en næringseiendom med to seksjoner og partene hadde inngått en avtale som blant annet inneholdt en bestemmelse om forkjøpsrett «ved salg» av den andres del av eiendommen.

    Høyesterett la til grunn at det avgjørende i denne saken måtte være en objektiv forståelsen av ordet «salg». Dette er nærmere vurdert i dommens avsnitt 40 og 41:

    «Et vesentlig poeng er da at et «salg» normalt innebærer at selgeren gir slipp på salgsgjenstanden, både med hensyn til utnyttelsesmuligheter og ansvar. Dette gjelder – reelt sett – også når salget gjelder aksjene i et eierselskap, og ikke eiendommen direkte. En fusjon innebærer derimot fortsatt eierskap i funksjonell forstand, om enn med en mer eller mindre utvannet eierandel som motsvares av nyvunne eierandeler i det andre selskapet som er involvert i fusjonen. I fusjonen mellom Troll-Tinn og Astero er kontinuiteten i så måte åpenbar: Fusjonen var motivert av et ønske om å styrke de to arbeidsmarkedsbedriftenes posisjon i markedet, og den virksomheten som Troll-Tinn hadde drevet i Strandgata 20 fortsatte som før etter fusjonen. Verdien av Troll-Tinn ble ved fusjonen satt adskillig høyere enn verdien av eiendommen.

    Dersom en forkjøpsrett ved «salg» av en eiendom også skulle utløses ved at eierselskapet fusjoneres inn i et annet selskap, oppstår dessuten flere spørsmål. Det gjelder for eksempel hvilken betydning størrelsen på eierandelene etter fusjonen skal ha for om forkjøpsretten utløses, og om det er forskjell på om eiendommen tilhører overdragende eller overtakende selskap. Disse spørsmålene gir avtalen ikke svar på. Også dette taler mot å forstå den slik at «salg» også omfatter fusjon.»

    Høyesterett konkluderer videre med at bestemmelsen om forkjøpsrett i løysingsrettslova § 11 femte ledd heller ikke kom til anvendelse.

    Les hele dommen her: HR-2017-1664-A


    Publisert 10.10.2017

    Relaterte artikler

    Særeie og næringsvirksomhet

    Skifte, arv og familie Skifte
    Særeie og næringsvirksomhet
    Hvilken betydning har det for skilsmissen at det er avtalt særeie for næringsvirksomheten?  Særeieverdier deles, i motsetning til felleseieverdier, ikke med den andre ektefellen ved ekteskapets opphør. Hvorvidt det er [...]
    Skadedyr i huset: Hvem betaler?

    Eiendom
    Skadedyr i huset: Hvem betaler?
    Høsten er høysesong for mus- og rotteangrep. Ikke alle boliger er «musetette». Dessverre oppdages ikke alltid de bygningsmessige svakhetene før dyrene har kommet seg inn i konstruksjonen og påført skade. [...]
    Vi blir flere, og åpner kontor i Lillestrøm

    Annet Nyheter
    Vi blir flere, og åpner kontor i Lillestrøm
    «Det er med stor glede vi kan meddele at vi åpner et nytt kontor sentralt i Lillestrøm. Dalan advokatfirma har lenge hatt et stort nedslagsfelt i Romerike-regionen, men med denne [...]