Lukk
Hva leter du etter?
Lukk
Kontakt oss


  Aktuelt

  Foreldres rettigheter etter samlivsbrudd – hva kan foreldrene bestemme?

  Skifte, arv og familie

  Hvilke avgjørelser om barnet foreldre kan avgjøre alene og hvilke avgjørelser foreldrene må bli enige om, avhenger av om foreldrene har del i foreldreansvaret for barnet, om de har fast eller delt bosted for barnet eller om forelderen har barnet på samvær. Det ligger ulik kompetanse og myndighet for foreldrene til å fatte avgjørelser for barnet avhengig av om foreldrene har disse tre – foreldreansvar, fast bosted eller samvær med barnet.

  Før du inngår en avtale om barna med den andre forelderen anbefaler vi at du setter deg inn i hvilke avgjørelser du kan ta del i og bestemme alene eller ikke for ditt barn etter et samlivsbrudd.

  Som barnerettsadvokat får jeg svært ofte spørsmål om hva foreldrene kan bestemme alene og hva de må bli enige med hverandre om. Dessverre er ikke svaret på dette enkelt å lese ut av barneloven og det er ofte uklart for mange.

  Nedenfor har vi laget en tabell med oversikt over hvilke avgjørelser foreldre kan avgjøre hvis de har del i foreldreansvaret for barnet, fast bosted for barnet og under samvær med barnet.

  FORELDREANSVARFAST BOSTEDSAMVÆR
  Barnets navnStørre avgjørelser i hverdagenAktiviteter under samvær
  Barnets ekteskapsinngåelseBarnehageMat og påkledning
  Innmelding i trossamfunnSFOLeggetider
  Utstedelse av passFritidsaktiviteterTilsyn og stell
  Valg av type skoleFlytting innenlandsFølge opp skole
  Samtykke til adopsjonFølge opp fritidsaktiviteter
  Flytting utenlandsVenner
  Avgjøres av den som har foreldreansvar. Hvis foreldrene har felles foreldreansvar, tas avgjørelsene i fellesskapAvgjøres av den av foreldrene som barnet bor fast sammen med. Hvis barnet har delt bosted tas avgjørelsene av foreldrene i fellesskap.Avgjøres av den av foreldrene som til enhver tid er sammen med barnet. Når barnet er på samvær avgjør samværsforelder disse spørsmålene.

   


  Se bio

  Maria Cabrera Stråtveit
  Partner | Advokat

  Ta kontakt her

  Publisert 15.03.2018

  Relaterte artikler

  Ektepakter – det du trenger å vite

  Skifte, arv og familie Skifte
  Ektepakter – det du trenger å vite
  Denne artikkelen gjør rede for det du trenger å vite om ektepakter, både med hensyn til opprettelsen, men først og fremst krav du kan ha ved skifteoppgjøret ved skilsmisse eller [...]
  Fordeling ved skilsmisse

  Skifte, arv og familie Skifte
  Fordeling ved skilsmisse
  Hvordan går man frem når man skal fordele verdiene man har ved skilsmisse? Hva er lov? Skal alt deles likt, eller er det mulig å holde eiendeler eller verdier utenfor [...]
  Ugyldig ektepakt i arveoppgjør

  Skifte, arv og familie Skifte
  Ugyldig ektepakt i arveoppgjør
  Faren hadde en toppstilling og hadde over mange år tjent millioner. Da han døde var det nesten ingenting igjen etter ham å arve for særkullsbarna hans. Nesten alt han hadde [...]