Lukk
Hva leter du etter?
Lukk
Kontakt oss


  Aktuelt

  Hvem har ansvar for skade oppstått etter kjøp, men før overtakelse? Ny avgjørelse fra Høyesterett

  Eiendom

  Hvem har ansvaret når leiligheten «selges som den er» og det oppstår en skade etter at man har kjøpt leiligheten – men før man har overtatt den? Både tingretten, lagmannsretten og Høyesterett er klare: Det er selgers ansvar.

  Et par i Oslo kjøpte leilighet og hadde fått opplyst at badene i leiligheten var fra 1995 og ikke tilfredsstilte kravene til våtrom. Verken takstmannen eller Norsk Fuktskade­kontroll hadde funnet fuktskader på badet. En drøy uke etter kjøpet oppsto det vannlekkasje på badene. Årsaken var blant annet skjulte svakheter ved tettingen av slukene. Kjøperne overtok leiligheten som avtalt, men holdt tilbake en del av kjøpesummen. Da saksøkte selgerne paret for å få hele beløpet.

  Kjøper har vært bistått av advokat Thomas Andersen i DALAN og vant frem i tingrett, lagmannsrett og Høyesterett.

  Prosessfullmektig for forsikringsselskapet Protector Forsikring argumenterte i retten med at svakheten med slukene på badet var til stede allerede da leiligheten ble solgt, og at kjøperne dermed hadde overtatt risikoen. Men høyesterettsdommer Bergljot Webster var uenig og forkastet anken.

  Les dommen her: Lovdata

  Høyesterett slo fast at kjøperne hadde rett til å holde tilbake 182.000 kroner for utbedring av badet – 18.000 kroner mindre enn de først gjorde. Selgerne er dømt til å betale saksomkostningene og egne kostnader.

  Med den ferske dommen er rekkevidden av loven på dette området nå avklart, mener Norges Eiendomsmeglerforbund. Høyesterett har klargjort at «som den er»-klausuler ikke fritar selger for ansvaret for nye skader som oppstår før kjøper overtar risikoen for eiendommen, sier administrerende direktør i forbundet Carl O. Geving. Dommen er en god avklaring for begge parter i eiendomshandelen.

  Paret som kjøpte Oslo-leiligheten bor der fortsatt og har pusset opp badene. De er glade for at saken endelig er avgjort, sier advokat Thomas Andersen. Det har vært krevende for dem. De har stått i en fight mot et forsikringsselskap i nesten tre år og følt at livet har stått litt på vent. Nå er de veldig lettet.

  Les mer på NRK.no

  Les mer på Aftenposten.no


  Publisert 21.02.2017

  Relaterte artikler

  Boplikt

  Eiendom Boligrett
  Boplikt
  Boplikt innebærer at en eiendom skal benyttes som helårsbolig. Vilkår om boplikt er særlig aktuelt ved landbrukseiendommer, men det kan være boplikt også på mindre eiendommer. Boplikten oppstår når eiendommen [...]
  Skadedyr i huset: Hvem betaler?

  Eiendom
  Skadedyr i huset: Hvem betaler?
  Høsten er høysesong for mus- og rotteangrep. Ikke alle boliger er «musetette». Dessverre oppdages ikke alltid de bygningsmessige svakhetene før dyrene har kommet seg inn i konstruksjonen og påført skade. [...]
  Vi blir flere, og åpner kontor i Lillestrøm

  Annet Nyheter
  Vi blir flere, og åpner kontor i Lillestrøm
  «Det er med stor glede vi kan meddele at vi åpner et nytt kontor sentralt i Lillestrøm. Dalan advokatfirma har lenge hatt et stort nedslagsfelt i Romerike-regionen, men med denne [...]