Lukk
Hva leter du etter?
Lukk
Kontakt oss


  Aktuelt

  Reindriften vant i prinsippsak om vindkraftutbygging

  Høyesterett i storkammer har i avsagt en enstemmig dom (11-0) der utbyggingen av de to største vindkraftverkene på Fosen er kjent ugyldige, fordi de strider mot reindriftens vern etter FN-konvensjon om urfolks rettigheter.

  Dalan advokatfirma ved advokatene Jon-Andreas Lange og Pål Gudesen har representert Nord-Fosen siida i saken. For Høyesterett ble siidaen bistått av advokat Knut Hurum og advokatfullmektig Helge Ravna i Fend, og advokat Jon-Andreas Lange i Dalan.

  Siidaen har siden utbyggingsplanene startet advart mot utbygging av Roan Vindkraftverk, fordi dette ville true siidaens reindrift. Utbygger og myndighetene tok ikke advarselen på alvor og tillot utbygging til tross for at utbyggers egne sakkyndige frarådet dette. Roan vindkraftverk ble satt i drift i 2019. Nå er utbyggingen ansett som ulovlig av Høyesterett fordi den strider mot reindriftens kulturelle vern etter FN-konvensjonen om sosiale og politiske rettigheter artikkel 27.

  «Dette er en viktig og dramatisk dom fra Høyesterett. Den viser at reindriftens folkerettslige vern mot betydelige inngrep er reelt, og ikke bare fine ord», sier advokat Lange.

  «Det tragiske er at siidaens advarsler ikke ble hørt av utbygger eller ansvarlige myndigheter. Det fantes en rekke andre utbyggingsalternativer som ikke ville vært like skadelige for reindriften. Nå står dette enorme vindkraftanlegget der og det vil ta lang tid før området igjen kan tas i bruk til reindrift».

  Les hele dommen her.


  Se bio

  Jon-Andreas Lange
  Partner | Advokat

  Ta kontakt her
  Se bio

  Pål Gude Gudesen
  Partner | Advokat

  Ta kontakt her
  Kompetanseområde