Skilsmisse kan føre til store økonomiske endringer. For mange er det økonomiske oppgjøret en av de mest utfordrende delene av prosessen. Når verdiene i felleseiet skal deles likt, kan det være stor økonomisk betydning å kunne holde verdier utenfor delingen som såkalte skjevdelingsverdier. Skjevdelingsverdier er verdier ved delingen som klart kan føres tilbake til arv, gaver eller fra før ekteskapet. I denne artikkelen forklarer vi hva skjevdeling er, hvordan det fungerer under skilsmisse og separasjon, og hvorfor det er viktig. Trenger du hjelp med skilsmisse og skjevdeling, kan du kontakte oss for juridisk rådgivning. Vi har en chatfunksjon for overordnede spørsmål og kan kontaktes pr. e-post eller telefon.
Hva er skjevdeling?
Skjevdeling gir rett til å holde verdier utenfor skilsmisseoppgjøret. Skjevdelingsverdier vil være verdier som klart kan føres tilbake til arv, gave eller verdier fra før ekteskapet. Regelen om skjevdeling finner du i ekteskapsloven § 59.
Når verdier kan skjevdeles, betyr det at de ikke trenger å deles med den andre ektefellen, men går uavkortet til den som krever skjevdelingen. Disse verdiene holdes derfor utenfor delingen av felleseiet.
Denne artikkelen gir en oversikt over de viktigste reglene for skjevdeling. For mer detaljerte artikler om spesifikke emner, kan du lese videre om:
- Skjevdeling: Når kan en ektefelle skjevdele verdier og hvilke dokumentasjonskrav gjelder
- Skjevdeling av næringsvirksomhet
Hvilke eiendeler kan skjevdeles? (Om skjevdeling i bolig, aksjer og kryptovaluta)
Skjevdeling gjelder verdier, ikke nødvendigvis eiendeler. Dette betyr at det ikke er eiendelene i seg selv, men verdiene knyttet til dem, som kan skjevdeles. Skjevdeling kan gjøres gjeldende på eiendeler som eies av den enkelte ektefellen, dvs. deres egen rådighetsdel.
Skjevdeling vil ha størst økonomisk betydning for verdifulle eiendeler. Dette vil vanligvis inkludere:
- Eiendom (bolig, hytte, utleieleiligheter osv.)
- Næringsvirksomhet (aksjer, andeler, enkeltpersonsforetak osv.),
- Bankkonti (sparekontoer, aksjekontoer, fondskontoer), og
- Kryptovaluta (Bitcoin, Ethereum og Ripple).
Andre eiendeler kan være:
- Kryptovaluta (Bitcoin, Ethereum og Ripple).
- Biler, båter og motorsykler
- Inventar og innbo, inkludert kunst og smykker
Hele eller deler av verdien av eiendelen kan skjevdeles
Hvis en eiendel er fullt ut finansiert med arv, gave eller midler fra før ekteskapet, kan hele verdien som hovedregel skjevdeles. Er eiendelen derimot delvis finansiert med andre midler (som lønn eller lån), kan kun den delen som er finansiert med skjevdelingsmidler skjevdeles. Dette kalles brøkmessig skjevdeling.
Skjevdeling i eiendom
Hvis en bolig eller hytte erverves før ekteskapet eller mottas som gave eller arv, kan hele verdien skjevdeles. Dersom eiendelen er belånt, vil skjevdelingskravet normalt begrenses til den delen av verdien som ikke er finansiert med felleseiemidler.
Dersom gjeld, som for eksempel boliggjeld, er nedbetalt med skjevdelingsverdier, kan den nominelle nedbetalingen – justert for inflasjon – også skjevdeles. Dette er i tråd med Høyesterettspraksis, spesielt fra dommen Rt. 2008 s. 769, og anses som etablert rett.
Skjevdeling i aksjer
Når det gjelder skjevdeling av aksjeselskaper, er det ikke selve selskapet som skjevdeles, men de enkelte aksjene. Hele selskapet kan imidlertid skjevdeles dersom alle aksjene kan føres tilbake til skjevdelingsverdier.
Et viktig grunnlag for skjevdeling av aksjer er aksjeloven, som fastsetter obligatoriske regler for konvertering av økonomisk verdi (penger) til aksjer. Regler om dette finnes i aksjeloven kapittel 2, 10 og 11, som omhandler stiftelse, kapitalforhøyelse (emisjon) og gjeldskonvertering. Spørsmålet blir om skjevdelingsverdier har blitt konvertert til aksjer gjennom disse prosessene. Hvis aksjene er finansiert med felleseieverdier, vil de inngå i felleseiet. Det kan også være at aksjene har blitt gitt som gave, arv eller eksisterte før ekteskapet.
Har ektefellen lånt inn til selskapet, noe som forholdsvis praktisk, vil spørsmålet være om lånet er finansiert med skjevdelingsverdier eller ikke. Da vil det være fordringen på selskapet som eventuelt skjevdeles og aksjene dersom lånet konverteres til aksjer.
Skjevdeling av aksjeselskaper kan by på spesielle utfordringer dersom en av ektefellene har jobbet i selskapet. For å sikre et korrekt skille mellom selskapets økonomi og ektefellens private økonomi, er det viktig at ektefellen mottar markedsmessig lønn. Flere større saker har vist at dersom skillet mellom privatøkonomi og selskapsøkonomi ikke er klart noe skilt fra hverandre, kan betydelige skjevdelingsverdier gå tapt.
Videre kan verdsettelse av aksjer være vel så viktig som et spørsmål om delvis skjevdeling. Selv om selskapet i utgangspunktet skal verdsettes til omsetningsverdi, er det egne regler om at personlig goodwill ikke hensyntas. Videre kan det være verdi må nedjusteres som følge av likviditets- og minoritetsrabatt så vel som latent skatt.
For å unngå usikkerhet og sikre at skjevdelingsverdiene bevares, kan det være lurt å avtale fullt særeie eller i det minste delvis særeie for næringsvirksomheten. Eiendeler som er særeie skal ikke deles ved skilsmisse, med unntak av i svært spesifikke situasjoner.
For mer informasjon, les følgende artikler om skjevdeling og verdsettelse av aksjeselskaper i skilsmissesituasjoner
- Skjevdeling av næringsvirksomhet
- Verdsettelse skiftetakster av aksjeselskaper under skifteoppgjør
- Særeie og næringsvirksomhet
Hva er vilkårene for skjevdeling?
Verdiene må «klart» kunne tilbakeføres
Skjevdeling krever at verdiene klart kan tilbakeføres til verdier fra ekteskapet, arv eller gave. Dette klarhetskravet innebærer bl.a. følgende:
- Det er den som krever skjevdeling som har bevisbyrden og som må fremskaffe dokumentasjonen.
- Det stilles nokså strenge krav til bevisene slik at faktum noenlunde må være på det rene. Er det tilstrekkelig tvil vil skjevdelingskravet være tapt.
- Ombytte av verdier, for eksempel at skjevdelingsverdier bytter fra bolig til ny bolig, medfører ikke i seg selv at skjevdelingskrav er tapt.
- En midlertidig sammenblanding av midler medfører ikke i seg selv bortfall av skjevdeling og det er fri bevisførsel. Samtidig skal det ikke mye sammenblanding til før skjevdelingskravet er tapt.
Hvorvidt klarhetskravet er oppfylt må vurderes konkret.
Det er også ulike vurderinger ut ifra i hvilke eiendeler skjevdelingsverdier befinner seg. Sammenblanding forekommer for eksempel hyppigere på brukskonti enn på sparekonti eller i en bolig. For aksjeselskaper gjelder helt andre vurderinger. Bl.a. vil manglende uttak av markedsmessig lønn medføre at lønn (felleseieverdier) blir værende i firmaet, som dermed kan medføre sammenblanding av betydning for skjevdelingskravet.
Skjevdelingsverdiene må kunne gjenfinnes som en «verdi» på skjæringstidspunktet (samlivsbrudd eller separasjonstidspunktet)
Skjevdelingskravet er et verdikrav.
Det betyr at skjevdelingskravet klart må gjenfinnes som en verdi på skjæringstidspunktet. Det betyr at nåverdien skjevdeles, selv om eiendelen har steget eller sunket i verdi. Skyldes verdiøkningen oppussing finansiert med felleseieverdier, vil denne verdiøkningen ikke kunne skjevdeles.
Når det gjelder aksjeselskaper har Høyesterett fastslått at personlig goodwill ikke skal tas med i vurderingen av hvor mye selskapet var verdt ved ekteskapsinngåelsen. Slik verdi kan dermed ikke danne utgangspunkt for noe skjevdelingskrav. Det skyldes at personlig goodwill forutsetter at ektefellen fortsetter å arbeide i virksomheten, og slik innsats under ekteskapet er ikke gjenstand for skjevdeling.
Kan skjevdelingskrav bortfalle?
Et skjevdelingskrav vil bortfalle dersom vilkårene ikke lenger foreligger. Det kan for eksempel være at verdiene forbrukes eller sammenblandes på et slikt vis at skjevdeling er tapt.
Et skjevdelingskrav kan også begrenses eller bortfalle dersom skjevdeling vil lede til et åpenbart urimelig resultat, se ekteskapsloven § 59 annet ledd. Sentralt i denne vurderingen er ektefellenes økonomiske situasjon ved oppgjøret, deres inntektsmuligheter fremover og ekteskapets varighet og ektefellenes innsats. Bestemmelsen er en snever unntaksregel, men kan likevel komme til anvendelse i spesielle situasjoner.
Utvidet skjevdeling ved sterke grunner
Selv om skjevdelingsvilkårene ikke er oppfylt, kan en ektefelle kreve skjevdeling dersom sterke grunner tilsier dette, jf. ekteskapsloven § 59 tredje ledd. Det dreier seg om en snever unntaksregel, slik at det skal mye til.
Praktiske tilfeller hvor det likevel kan være grunnlag for utvidet skjevdeling, er hvor ektefellens næringsvirksomhet ligger i felleseie og hvor en likedeling vil gjøre det vanskelig å fortsette virksomheten.
Praktiske tips for skjevdeling ved skilsmisse:
- Innhent og spar på dokumentasjon: Det er viktig å ha god dokumentasjon på eventuelle verdier som kan skjevdeles. Dette kan inkludere gavemottak, bankkontoutskrifter, arvepapirer eller dokumentasjon fra tidligere eiendomskjøp (kjøpekontrakt, oppgjørsoppstillinger og akseptbrev).
- Søk profesjonell rådgivning: Skjevdeling kan være en kompleks prosess, spesielt når det gjelder aksjer, næringsvirksomheter, eiendom eller kryptovaluta. En erfaren advokat kan hjelpe deg med å sikre dine rettigheter.
- Vær klar over felleseieverdier: Hvis du har «felles» økonomi med ektefellen din, er det viktig å være oppmerksom på hva som er felleseieverdier og hva som kan unntas ved skjevdeling.
- Vær oppmerksom på sammenblanding: Sørg for å unngå å sammenblande skjevdelingsverdier med felleseieverdier, da dette kan føre til at skjevdelingskravet bortfaller.
- Vurder delvis særeie for verdifulle eiendeler: Det kan være lurt å avtale fullt særeie eller i hvert fall delvis særeie for verdifulle eiendeler som næringsvirksomhet og eiendom. Da unngås en del av utfordringene forbundet med skjevdelingssaker
Svein Steinfeld Jervell
Partner | Advokat